Joanna Kubat-Fronczak
30 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika - przepis na sernik na zimno 😋🥧 Spróbujcie koniecznie, na pewno Wam posmakuje!

 

Brzoskwiniowy sernik na zimno 

 

Składniki na spód:

 

✔️2 jajka

✔️ 50g mąki np. orkiszowej

✔️ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

✔️ 50g erytrolu

✔️ 50g masła

✔️ 50g gorzkiej czekolady

 

składniki na masę serową:
 

✔️ 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym

✔️ 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego

✔️ 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej

✔️ owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki 
 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. 

Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.
 

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.


 

Twój komentarz




POKAŻ