Joanna Kubat-Fronczak
29 Marz

Wielkanocny przepis - galaretka z kurczaka

Na wielkanocnym stole nie mogłoby zabraknąć galaretki! 🐣 Bogatobiałkowa wersja idealnie sprawdzi się przy dietach redukcyjnych. 👌 Porcja zawiera jedynie 230 kcal! 🤩
 
Składniki:
 
✅ 1 jajko (50 g)
✅ 1 porcja filetu z kurczaka (100 g)
✅ 1 łyżka zielonego groszku konserwowego (15 g)
✅ 1 marchew (50 g)
✅ 1 kawałek selera korzeniowego (30 g)
✅ 1 pełna łyżeczka żelatyny (10 g)
✅ 1 liść laurowy (1 g)
✅ 1 ziele angielskie (1 g)
✅ 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
 
Sposób przygotowania:
 
Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar przecedzić. Żelatynę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Odcedzone mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Mięso, marchew, jajko i groszek umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretkę polać sokiem z cytryny.
 
Smacznego! 💚

Twój komentarz




POKAŻ