Joanna Kubat-Fronczak
28 Marz

Wielkanocny przepis - frittata

Nietypowe danie, które wniesie powiew świeżości na wielkanocny stół! 🍳 Zaskocz swoich gości pysznym wypiekiem. 🤩 Porcja z poniższego przepisu na włoskiego kuzyna omletu i quiche dostarcza 400 kcal. 👇

 
Składniki:
 
✅ 2 jajka (100 g)
✅ 1/2 małej kiełbasy z kurczaka (35 g)
✅ 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
✅ 1/2 średniej cebuli (35 g)
✅ 3 plastry mozzarelli (45 g)
✅ 1 łyżeczka chrzanu (10 g)
✅ 1 łyżka mleka (10 g)
✅ 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 g)
 
Sposób przygotowania:
 
Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w plastry. Podsmażyć na oliwie, aż wydobędzie się aromat. Najlepiej zrobić to na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Ostudzić. Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, doprawić solą i pieprzem, dodać chrzan. Dobrze wymieszać. Przelać na patelnię, na której wcześniej była podsmażana kiełbasa. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz kawałki sera. Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 20min.
 
Smacznego! 💚

Twój komentarz




POKAŻ