Joanna Kubat-Fronczak
25 Marz

Wielkanocny przepis - bigos z cukinii

Lekkostrawny bigos ucieszy każdego przy suto zastawionym stole. ☺️ W porcji zawartych jest 310 kcal oraz mnóstwo wartości odżywczych. 🤩

 
Składniki:
 
✅ 1 porcja filetu z kurczaka (100 g)
✅ 1/2 cukinii (300 g)
✅ 1/2 cebuli (25 g)
✅ 1 łyżka przecieru pomidorowego (15 g)
✅ 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
✅ 1 kromka pieczywa razowego (30 g)
 
Sposób przygotowania:
 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki, a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
 
Smacznego! 💚

Twój komentarz




POKAŻ