🍉 Przede wszystkim, arbuz to warzywo a nie owoc! 🥦 Zaliczany jest do rodziny dyniowatych, tak samo jak ogórek, cukinia czy melon. 🥒
🍉 Dzięki dużej zawartości wody doskonale zaspokaja pragnienie w upalne dni 💦, ale to nie jedyne zalety - sok z jego miąższu zmniejsza bóle mięśni po intensywnych treningach. 🏋️♂️
🍉 Jest niezwykle bogaty w cenne składniki. 🏆 Arbuz dostarcza witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę i kwas foliowy). Zawiera również minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. 🧐
🍉 Stanowi także świetne źródło antyoksydantów, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym. 🆘 Dzięki nim zmniejsza się ryzyko wad wzroku i wielu chorób, w tym nowotworowych. 🩺
🍉 Likopen dostarczany z arbuzem ma właściwości kardioprotekcyjne. 🩸 Dlatego polecany jest osobom z obciążeniem chorobami serca. ❤️
🍉 Mimo iż posiada wysoki indeks glikemiczny, wynoszący około 80, to nadal może być spożywany przez diabetyków oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. 🧊 Wynika to z faktu, iż ładunek glikemiczny jest w przeciwieństwie do IG, niski - 6,5. 📉 W zbilansowanym posiłku, zawierającym białko i tłuszcze, nie stanowi zagrożenia dla poziomów glikemii. 🆗
Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy wiedzieliście, że arbuz to warzywo! ☺️
Twój komentarz