Joanna Kubat-Fronczak
29 Sier

Mity dietetyczne - zakaz łączenia pomidora z ogórkiem

Pora obalić kolejny popularny mit, dotyczący zakazu łączenia pomidora z ogórkiem. 🍅➕🥒

 
Skąd w ogóle się wziął? 🧐 Ogórek zawiera askorbinazę - enzym utleniający witaminę C, w którą jest bogaty pomidor. 📉 Jednak nie tylko askorbinaza wpływa negatywnie na stabilność tej witaminy, ale także dostępność tlenu, promieniowanie ultrafioletowe, podwyższona temperatura czy obecność metali ciężkich. 👌
 
Warto wspomnieć, że zjawisko to dotyczy nie tylko pomidora, ale także innych warzyw i owoców, zawierających większe ilości witaminy C - papryka, jarmuż, brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, kalarepa czy porzeczki, truskawki, cytrusy. 🥗
 
Zatem we wszystkich tych przypadkach połączenie z ogórkiem obniża zawartość witaminy C, natomiast można to łatwo zmienić obniżając pH posiłku, np. poprzez dodanie do potrawy soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego. 🤩 Zaś sam pomidor nie stanowi głównego źródła witaminy C w naszej diecie, więc połączenie go z ogórkiem nie wpłynie znacząco na jej zawartość w naszej diecie. ❌
 
Zatem spokojnie możecie łączyć ogórka z pomidorem, bez obaw o podaż witaminy C. ☺️

Twój komentarz




POKAŻ