Joanna Kubat-Fronczak
07 Maj

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika

Nowotwory jajnika dotykają 3,5 tysiąca Polek każdego roku, doprowadzając do 2,5 tysiąca zgonów ‼️ Z okazji jutrzejszego Światowego Dnia Walki z Rakiem Jajnika omówimy jakie czynniki dietetyczne mogą być naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych. 💪

 
👉 Przede wszystkim wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych gatunkach, jak i zawartość błonnika pokarmowego, mają naukowo potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. 🍎 Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany - substancje zawierające siarkę. 🥦 Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy. 📈
 
👉 Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego działać może prebiotycznie, dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. 🦠 Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. 🤓 Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, zwłaszcza kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu rozwojowego komórek zmienionych nowotworowo. ❌
 
👉 Kolejną podstawę stanowią produkty razowe o niskim IG. 🍞 Dieta wysoko przetworzona, o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów. 🆘
 
👉 Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. 🐟 Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka. 🤩
 
👉 Niska podaż przetworzonych produktów, ponieważ zarówno izomery trans kwasów tłuszczowych, barwniki, jak i wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach, działają pro-nowotworowo ‼️
 
👉 Fermentowane produkty mleczne - produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. 🥛 Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego. 🦠
 
👉 Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:
 
🥓 obróbkę kulinarną - potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana,
 
🍅 wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego,
 
🍿 stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze ‼️ Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy,
 
🥜 świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).
 
Pamiętajcie o tych kilku wartościowych produktach i zasadach. ☺️

Twój komentarz




POKAŻ