Joanna Kubat-Fronczak
29 Maj

Wiosenny przepis - szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową

Kolejny pomysł na wykorzystanie szparagów, królujących w tym okresie! 🤩

 
Składniki:
 
🌸 1 garść szparagów (350 g)
🌸 5 łyżek komosy ryżowej (50 g)
🌸 1 jajo (50 g)
🌸 1 łyżeczka nasion dyni (10 g)
🌸 sól
 
Sposób przygotowania:
 
Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut. Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką, aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. Szparagi obrać, odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą, by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty. Całe danie posypać pestkami dyni.
 
Smacznego! 💚

Twój komentarz




POKAŻ