Składniki:
✅ 300 g truskawek
✅ 80 g biszkoptów bez cukru
✅ 40 g (2 sztuki) żółtka jaja
✅ 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego
✅ 700 ml mleka
✅ 100 g erytrolu
✅ 12 g (1,5 łyżki) żelatyny
Sposób przygotowania:
Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500 ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego! ❤
Twój komentarz