Joanna Kubat-Fronczak
11 Maj

Międzynarodowy Dzień Hummusu

Z okazji Międzynarodowego Dnia Hummusu mam dla Was przepis na domową wersję. 👇

 

 
Składniki:
✅ 400 g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
✅ 5 łyżek pasty Tahini
✅ 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
✅ sok z połowy cytryny
✅ ząbek czosnku
✅ 8 łyżek zimnej wody
✅ ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
✅ ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)
 
Sposób przygotowania:
Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania.
 
Smacznego! 💚

Twój komentarz




POKAŻ