Zachowaj regularność
Spożywaj 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu - co 3-4 godziny.Staraj się nie podjadać pomiędzy posiłkami.Wpłynie to bardzo korzystnie na pracę trzustki i wydzielanie insuliny.
Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty
Staraj się czytać etykiety - zasada jest prosta, im krótszy skład, tym lepiej!Na pierwszych trzech miejscach listy nie powinien znajdować się cukier, sól czy utwardzone tłuszcze trans.
Każdego dnia zjedz przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców
Stawiaj głównie na warzywa.Dostarczają one niezbędnych witamin i składników mineralnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz przyczyniają się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu schorzeń.Ponadto zawierają bardzo małe ilości kilokalorii.
Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem
Staraj się nie najadać na noc, w szczególności słonymi przekąskami czy słodkościami.W nocy procesy trawienne są spowolnione, więc im cięższy posiłek zjesz na kolację, tym więcej czasu zostanie zużyte na jego przyswojenie, zamiast na regeneracjęW efekcie rano obudzisz się zmęczony i niewyspany.
Nie dopuszczaj do pragnienia
Co godzinę wypijaj pół szklanki wody.Zrezygnuj z kolorowych i gazowanych napojów, słodzonych soków i energetyków.Woda powinna stanowić 60-70% organizmu. Jej niedobór ma wiele poważnych konsekwencji
Dajcie znać w komentarzach, którą z zasad uważacie za najważniejszą!
Kontakt:
- 737 174 301
Joanna Kubat-Fronczak
OPINIA PACJENTA: Tyle ile miałam bezskutecznych prób odchudzania, to aż nie zliczę, a u Pani Asi efekty od pierwszego miesiąca! Zawsze wysłucha, widać, że jadłospis jest dostosowany indywidualnie do moich potrzeb i trybu dnia, pracy, treningów. Nie muszę spędzać połowy dnia w kuchni, nie ...
Twój komentarz