Joanna Kubat-Fronczak
24 Kwie

Grillowanie - czy jest zdrowe?

Sezon grillowy już się rozpoczął! 🥩🔥 Coraz częściej z ogródków można wyczuć znany nam wszystkim zapach dymu i smażonych potraw, które na ogół nie należą do najzdrowszych. 🆘 Dlaczego tak jest ❓

 
👉 Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. 🔥 Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie ❗️ Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego. 🧐
 
Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania ❓ Oto kilka rad:
 
👉 Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz. 👌
👉 Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia. 📈❌
👉 Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania. 📉
👉 Przed każdym kolejnym grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt ❗️
 
Udanego grillowania kochani! 🔥

Twój komentarz




POKAŻ