
👉 Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. 🔥 Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie ❗️ Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego. 🧐
Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania ❓ Oto kilka rad:
👉 Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz. 👌
👉 Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia. 📈❌
👉 Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania. 📉
👉 Przed każdym kolejnym grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt ❗️
Udanego grillowania kochani! 🔥
Twój komentarz