Joanna Kubat-Fronczak
12 Kwie

Światowy Dzień Czekolady

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady! 🍫 Z tej okazji przygotowałam dla Was zbiór najciekawszych informacji dotyczących kochanej przez wielu przekąski. 🤎

 

 
Jej kaloryczność waha się pomiędzy 530 a 580 kcal/100 g, w zależności od dodatków takich jak, m.in. mleko, bakalie, alkohol, kawa, owoce, aromaty oraz nadzienia. 🍫
 
Jakich wartości może nam dostarczyć ❓
 
Jeżeli wybierzemy produkt dobrej jakości, może być cennym źródłem:
✅ antyoksydantów mających działanie przeciwzapalne,
✅ witamin,
✅ a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.
 
Jakie korzyści niesie dla zdrowia ❓
 
Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych. 👩‍⚕️
 
A teraz najważniejszy punkt dla każdego wielbiciela! 🥰
 
Wykazano pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała! 🤩
 
Kolejny aspekt ucieszy sportowców. 🏋️
 
Zgodnie z aktualnymi doniesieniami ze świata nauki, czekolada może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! 📉 Dlatego też dobrym wyborem będzie wkomponowanie jej w diety osób aktywnych. 💪
 
Dajcie znać w komentarzach, którą czekoladę lubicie najbardziej! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ