Joanna Kubat-Fronczak
01 Kwie

Wielkanoc a cukrzyca i insulinooporność

Przy przygotowywaniu świątecznych dań, warto mieć na uwadze kwestie indeksu glikemicznego i właściwego komponowania posiłków, zwłaszcza jeśli borykamy się z insulinoopornością lub cukrzycą ❗️

 
🐣 Wystarczy już zmiana mąki w przepisach na odpowiednio wysoki typ oraz wykorzystanie pełnoziarnistego chleba/makaronów, aby potrawy były bezpieczniejsze dla poziomów glikemii i naszego samopoczucia. 👌
🐣 Warto uwzględnić w jadłospisie tłuste ryby morskie - idealnie sprawdzi się rolada szpinakowa z łososiem. 🐟
🐣 W deserach lepiej wykorzystać owoce jagodowe niż te z wysokim IG - polecam truskawkowy serniczek na zimno z poprzednich postów. 🍰
🐣 Nie zapominajcie również o "czystych przerwach" między posiłkami, dodatku warzyw do posiłków i regularnym piciu wody. 🥗
🐣 Również spacer świetnie wpłynie na nasze samopoczucie dzięki poprawie insulinowrażliwości! 🚶‍♀️
 
Drobne zmiany, a tyle korzyści! 🤩

Twój komentarz




POKAŻ