✅ Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten, luteinę i ksantynę, które są silnymi przeciwutleniaczami, wykazującymi pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałającymi zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. 👀 Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego! 📈
✅ Liście są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. 🌿 Zaś obecność dużych ilości potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenie ryzyka zawału i udaru. 💚
✅ Ze względu na dużą zawartość magnezu, jest zalecany osobom zestresowanym. 🤓 Pierwiastek ten pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na bodźce stresowe. Ma właściwości uspokajające oraz zapobiega bólom głowy, w tym migrenowym. 🧠
✅ Szpinak zawiera także witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają niekorzystną frakcję LDL cholesterolu, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu. 🤩
✅ Zawarte w nim epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zredukowania ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. 🥳
✅ Substancje czynne - glikoglicerolipidy obecne w szpinaku, mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową. 🛡
✅ Szpinak jedzony w ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu. 🤰
✅ Ze względu na niską kaloryczność (23kcal/100g) i dużą zawartość tylakoidów - substancji zwiększających wydzielanie hormonów sytości, jest świetnym elementem diety redukcyjnej. 🥗
✅ Obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii. 💪
‼️ Szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej. ❌
Z czym świetnie współgra na talerzu ❓
🥗 Stanowi świetny dodatek do kanapek i sałatek.
🥗 Doskonale komponuje się z serami, zarówno z pleśniowymi, jak i fetą, parmezanem i oscypkiem.
🥗 Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.
🥗 Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą z oliwek, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny.
🥗 Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty ze szpinakiem.
Kto się skusi na bogactwo korzyści z zielonych liści? 💚
Twój komentarz