Joanna Kubat-Fronczak
14 Marz

Międzynarodowy Tydzień Mózgu

Z okazji Międzynarodowego Tygodnia Mózgu przygotowałam dla Was kilka informacji na temat diety MIND, wspierającej pracę naszego układu nerwowego. 🧠

 

 
✅ Bazuje głównie na produktach roślinnych, zaleca unikanie mięsa czerwonego. 🌿🥩
✅ Oliwa z oliwek powinna stanowić główny tłuszcz w jadłospisie. Poza nią orzechy, pestki i nasiona należy uwzględnić 5 razy w tygodniu. 🥑🥜
✅ Zielone warzywa liściaste są jej podstawą - założenie wskazuje 6 porcji tygodniowo, zaś pozostałe warzywa minimum raz dziennie. 🥗
✅ Ryby najlepiej jeść tłuste, morskie 3x w tygodniu, zaś chude mięso drobiowe - 2x. 🐟🍗
✅ Pełnoziarniste produkty zbożowe królują w tych wytycznych, pojawiając się trzykrotnie dziennie. 🍞
✅ Owoce jagodowe, z niskim Indeksem Glikemicznym, nie powinny być jedzone rzadziej niż 2 razy w tygodniu. 🍓🫐
✅ Przyjemnym akcentem jest gorzka czekolada, która ma świetny wpływ na obszar zapamiętywania i uczenia się! 🍫
 
Dieta MIND pozwala uzyskać korzyści w przypadku takich schorzeń jak: choroba Alzheimera, Parkinson, depresja, zaburzenia funkcji poznawczych, udar, miażdżyca, stwardnienie rozsiane, rak piersi. 📈 Ponadto korzystnie wpływa na siłę mięśniową oraz redukcję masy ciała! 🤩
 
Warto wspierać nasz mózg już teraz, aby zapobiegać problemom w wieku podeszłym! 🧠

Twój komentarz




POKAŻ