Joanna Kubat-Fronczak
07 Gru

Zimowa potrawa - ciasto marchewkowe 🍰🥕

Dziś przychodzę do Was z propozycją pysznego i zdrowego ciasta, które możecie śmiało zaserwować do niedzielnej kawy. 🍰🥕

 

 
Składniki na blachę ok. 30 cm x 20 cm:
 
🍰 Ciasto:
 
☑️ 4-6 sztuk marchewek (300 g)
☑️ 4 sztuki jaja (220 g)
☑️ 15 płaskich łyżek mąki pszennej (150 g)
☑️ 15 płaskich łyżek mąki żytniej/orkiszowej (150 g)
☑️ 10 łyżek oleju rzepakowego (100 g)
☑️ 1 kubek jogurtu naturalnego (200 g)
☑️ 12 łyżek erytrytolu (120 g)
☑️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
☑️ 1 łyżeczka przyprawy do piernika (5 g)
☑️ 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej (2 g)
☑️ 1⁄2 łyżeczki cynamonu (2 g)
 
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
 
🍰 Krem:
 
☑️ 2 sztuki serka kremowego naturalnego (400 g)
☑️ 2 łyżki masła orzechowego (40 g)
☑️ 1 szczypta cynamonu (1 g)
☑️ 4 łyżki erytrolu (40 g)
 
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie, posmarować je kremem.
 
🍰 Posypka:
 
☑️ 4 łyżki nasion słonecznika (40 g)
☑️ 1 łyżka miodu (25 g)
 
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać, aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.
 
Koniecznie dajcie znać, kto się skusił! ❤

Twój komentarz




POKAŻ