Joanna Kubat-Fronczak
27 List

Wspieraj odporność - cynk

Kolejna odsłona cyklu o budowaniu odporności, tym razem skupia się na roli cynku. 💪

 
Wśród powodów, dlaczego warto dbać o odpowiednie spożycie cynku w swojej diecie oraz ewentualnie w postaci suplementacji, wymienić można fakt, iż:
 
👉 cynk jest drugim, po żelazie, najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie,
👉 ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
👉 pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
👉 niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
👉 odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
👉 cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
👉 u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt duże dawki cynku mogą osłabić odpowiedź immunologiczną! ❌ Zachowaj umiar! 🆘
 
Do najlepszych źródeł cynku należą:
 
✅ czerwone mięsa,
✅ drób,
✅ orzechy i nasiona,
✅ kiełki pszenicy,
✅ produkty mleczne,
✅ jaja,
✅ dziki ryż,
✅ ostrygi i owoce morza,
✅ ryby morskie,
✅ rośliny strączkowe.
 
Dodatkowo osoby stosujące dietę wegańską mogą najbardziej skorzystać na konsumpcji:
 
🟢 fasoli,
🟢 orzechów nerkowca,
🟢 groszku,
🟢 migdałów.
 
Koniecznie dajcie znać, czy słyszeliście kiedyś o powiązaniu cynku i odporności! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ