Joanna Kubat-Fronczak
13 List

Dzień Placków Ziemniaczanych

Z okazji dzisiejszego pysznego święta - Dnia Placków Ziemniaczanych - przygotowałam dla Was przepis na zdrowszą, pieczoną wersję. ☺️

 

 
Do wykonania placków potrzebne będą:
 
✅ Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g),
✅ Jajo - 1 sztuka (50 g),
✅ Mąka pełnoziarnista - pół łyżki (6 g),
✅ Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g),
✅ Pietruszka, liście - 5 łyżeczek (10 g),
✅ Ziemniaki - 5 małych sztuk (250 g).
 
Dodatkiem będzie:
 
✅ Łosoś, wędzony - pół sztuki (50 g),
 
Sposób przygotowania:
 
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plaster łososia . Można udekorować listkami świeżej bazylii.
 
Na sos tzatziki składa się:
 
✅ Czosnek - 1 mały ząbek (3 g),
✅ Jogurt naturalny - pół kubka (100 g),
✅ Koper - 1 łyżeczka (5 g),
✅ Ocet winny - pół łyżeczki (2 g),
✅ Ogórek - 1 mała sztuka (50 g),
✅ Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 g).
 
Sposób przygotowania:
 
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
 
Smacznego! Dajcie znać, kto się skusił. ☺️

Twój komentarz




POKAŻ