Joanna Kubat-Fronczak
07 Paź

Wspieraj odporność - witamina C

Słysząc hasło "odporność" od razu przychodzi nam na myśl witamina C - i słusznie! 🍋

 

 
🟡 Niewystarczające ilości witaminy C mogą skutkować osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje. 🤧 Te natomiast dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby tej witaminy. 🆘
🟡 Natomiast odpowiednie stężenie kwasu askorbinowego w organizmie łagodzi i skraca objawy występujących już chorób.
🟡 Warto rozważyć uzupełnienie zasobów, ponieważ jak wskazują badania jest to częste zjawisko - czwarte co do wielkości niedoborów składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych. 💊
🟡 Profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień. Jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki ❗️
 
Kogo zaskoczy informacja, że to wcale nie cytrusy są najbogatszym źródłem witaminy C? 🍋 Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy kolejno w:
 
✅ czarnej porzeczce - aż 183 mg na 100 g,
✅ natce pietruszki - 178 mg/100 g,
✅ papryce czerwonej - 144 mg/100 g,
✅ jarmużu - 120 mg/100 g,
✅ chrzanie - 114 mg/100 g.
 
Ile witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych ❓
Największą dawkę - 61 mg w 100 g, znajdziemy w pomelo. 🥭 Na drugim miejscu plasują się cytryny z wynikiem 53 mg. 🍋 Tuż za nimi pomarańcze zawierające 50 mg. 🍊 Najmniej bogatym źródłem są grejpfruty, w zależności od rodzaju - czerwone 38 mg, a białe 34 mg. 📉
 
Warto również pamiętać o uwzględnieniu w swojej diecie owoców jagodowych, gdyż, np. truskawki zawierają 66 mg kwasu cytrynowego w 100 g. 🍓 To aż dwukrotnie więcej niż grejpfruty ❗️
 
Niewiele mniej, kolejno 69 mg i 65 mg, dostarczą nam kalafior i brokuły. 🥦 Świetnym dodatkiem do diety, wspomagającym system odpornościowy, są kiwi, posiadające 59 mg witaminy C w 100 g. 🥝
 
Warto wspierać układ immunologiczny domowymi sposobami. 💛

Twój komentarz




POKAŻ