Joanna Kubat-Fronczak
31 Paź

Wspieraj odporność - witamina A

Szczególnie jesienią warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy A. 🍁 Dlaczego ❓

 
🍁 Bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i wzmacnia jego skuteczność. 🛡
🍁 Jest jednym z czynników regulujących odpowiedź immunologiczną. 📈
🍁 Wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu chorób zakaźnych, układu oddechowego oraz pokarmowego, szczególnie u dzieci. 💊
🍁 Jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonych przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci. 🆘
🍁 Występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witaminy A. 📉
 
Gdzie znajdziemy jej najwięcej❓
 
Aby wspierać głównie drogi oddechowe, warto w sezonie jesienno-zimowym zadbać o częstsze spożycie:
🟠 marchewki, dostarczającej aż 142% dziennego zapotrzebowania na witaminę A w 100g,
🟠 batatów - 112% RDA,
🟠 szpinaku - 67%, świetnego do koktajli oraz jako dodatek do omletów,
🟠 jarmużu - 36%, ale także pozostałych kuzynów zielonolistnych,
🟠 mango dostarczającego 24% RDA,
🟠 każdego rodzaju papryki, zawierających 22% dziennej dawki.
 
W przypadku zarówno wątróbki, jak i suplementacji, należy być ostrożnym w kwestii dawek, gdyż jest to jedyny możliwy sposób przyjęcia nadmiernych ilości witaminy A ‼️
 
Dlaczego lepszym źródłem tego cennego związku są warzywa i owoce ❓
 
Zjadając 6 porcji masła (30 g), dostarczymy niecałe 30% witaminy A, jednocześnie przekraczając dopuszczalną dzienną ilość tłuszczów nasyconych ❗️ 🆘 Masło jest więc gorszym jakościowo źródłem tej witaminy. 🧐 Warto zaznaczyć również, iż nie dostarczy pozostałych cennych związków w przeciwieństwie do roślinnych propozycji. 📉
 
Wybierzcie rozsądnie sposób wspierania układu odpornościowego tej zimy. 🧡

Twój komentarz




POKAŻ