Joanna Kubat-Fronczak
03 Paź

Mity dietetyczne - oliwa do smażenia

Kolejna odsłona cyklu obalającego popularne mity! 🥳 Oliwa z oliwek wbrew powszechniej opinii NADAJE SIĘ do smażenia, a nawet jest NAJLEPSZYM WYBOREM! ✔️

 
🌱 Oliwa posiada wysoką stabilność oksydacyjną, co oznacza, że jest w stanie utrzymać swoje właściwości nawet podczas podgrzewania do wysokich temperatur. 📈🍳 To przeczy obiegowej opinii, że nie nadaje się do smażenia. ❌
 
🌱 Jest także bogata w przeciwutleniacze i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, co sprawia, że jest to zdrowsza opcja w porównaniu do niektórych innych tłuszczów do smażenia. 👌🍽️
 
Pamiętajcie natomiast kochani, że smażenie i tak powinno być najrzadziej stosowaną obróbką kulinarną! 🕰

Twój komentarz




POKAŻ