Joanna Kubat-Fronczak
24 Paź

Jesienny przepis - zupa krem z batata z jabłkiem i imbirem

Bardzo często prosicie mnie o przepisy na Thermomixa w jadłospisach, aby ułatwić i przyśpieszyć przygotowanie posiłków. 🥘 Zatem przedstawiam jesienny przysmak - zupę krem z batata i kwaśnego jabłka z imbirem. 🍎

 
Składniki:
 
🍁 1 duży batat (600 g)
🍁 1 średnie kwaśne jabłko (200 g)
🍁 2 ząbki czosnku (4 g)
🍁 1 cm korzenia imbiru (3 g)
🍁 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy (20 g)
🍁 750 g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
🍁 opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
🍁 opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
 
Sposób przygotowania:
 
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do Thermomixa i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiksować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
 
Smacznego! 🧡

Twój komentarz




POKAŻ