Joanna Kubat-Fronczak
01 Paź

Światowy Dzień Wegetarianizmu

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu możemy uczcić przepysznym daniem! 🤩 Prezentuję Wam przepis na dahl z czarną soczewicą i batatem. 🥗

 

 
Składniki:
 
✔ 250 g batata
✔ 100 g soczewicy czarnej lub czerwonej
✔ 30 g mleka kokosowego
✔400 g passaty pomidorowej
✔ 10 g oleju rzepakowego
✔ 2 ząbki czosnku
✔ 1,5 cm korzenia imbiru
✔ 100 g wody
✔ 1 łyżeczka erytrolu
✔ garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
 
Sposób przygotowania:
 
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć przez około 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę, wodę i dusić około 20 minut, aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
 
Smacznego! 💚 Koniecznie dajcie znać w komentarzach, kto odtworzył przepis! 🥳

Twój komentarz




POKAŻ