Joanna Kubat-Fronczak
08 Sty

Jak wspierać odporność? - Mikrobiota

Gdy pogoda płata nam figle, warto ponownie skupić się na odporności organizmu. 🤧 Jaką rolę w tym procesie odgrywa flora bakteryjna jelit? 🧐

 
Mikroorganizmy spełniają wiele pożytecznych funkcji:
 
✅ fermentacja pewnych składników pokarmowych,
✅ stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych,
✅ regulacja rozwoju jelit, produkcja witamin, takich jak biotyna, czy witamina K
✅ oraz produkcja hormonów.
 
Wspierając mikrobiom jelitowy za pomocą probiotyków, prebiotyków i synbiotyków, możemy osiągnąć niezwykłe korzyści dla zdrowia! 🤩 Jakie korzyści dla odporności gwarantuje dostarczanie florze bakteryjnej jelit odpowiednich składników? 🧐
 
✅ Profilaktyka probiotyczna może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych i czas trwania choroby.
✅ Probiotyki stanowią element chroniący organizm przed infekcjami wirusowymi i zmniejszający ryzyko przeziębienia.
✅ Probiotyki mogą wzmacniać skuteczność szczepionki przeciw grypie, jeśli są przyjmowane podczas jej stosowania.
✅ Probiotyki wywierają korzystny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego i zmniejszają dolegliwości, takich jak nieswoiste zapalenie jelit, biegunka czy zespół jelita drażliwego. Problemy te mogą dotyczyć zwłaszcza osób po grypie lub innej chorobie wirusowej.
 
Najlepsze źródła pokarmowe wspierające zdrową florę bakteryjną jelit możemy podzielić na:
🟢 żywność probiotyczną:
 
👉 kefir, maślanka, jogurt, 
👉 sfermentowane warzywa, np. kiszona kapusta, kiszone ogórki,
👉 kombucha, kimchi, miso,
 
🟢 żywność prebiotyczną:
👉 czosnek, cebula, por, szparagi, 
👉 owoce, w szczególności banany,
👉 produkty pełnoziarniste.
 
Które źródło pro- lub prebiotyków lubicie najbardziej ❓ Testowaliście orientalne warianty? 🤔 Dajcie znać w komentarzu! 💚

Twój komentarz




POKAŻ