Joanna Kubat-Fronczak
12 Sty

Dlaczego białko jest ważne przy redukcji masy ciała?

Redukcja masy ciała ma odzwierciedlenie nie tylko w wyglądzie sylwetki, kondycji organizmu, ale także w kwestii zdrowia ❗️

 

 
Zwłaszcza jeśli nadmiar tkanki tłuszczowej zgromadzony jest w obszarze jamy brzusznej, ponieważ takie rozmieszczenie znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia lub zaostrzenia chorób metabolicznych. 📈 Dodatkowo, nadwaga i otyłość skutkują przewlekłym stanem zapalnym w organizmie ‼️
 
Dlatego po trudach odpowiednio przeprowadzonej redukcji masy ciała warto pamiętać, jak zadbać o utrzymanie efektu, tak korzystnego zarówno dla zdrowia, jak i samopoczucia. 🏆
 
Dieta bogata w pełnowartościowe białko pozwala utrzymać wagę, jednocześnie wspierając rozbudowę tkanki mięśniowej. 💪 Wykazuje także pozytywne działanie na układ odpornościowy, obniżając ryzyko zachorowania oraz wspomaga odbudowę i regenerację tkanek. 🤩
 
W jakich produktach znajdziemy najwięcej cennego białka? 🧐 Ważne jest, aby korzystać zarówno ze źródeł roślinnych, jak i zwierzęcych, ze względu na uzupełniające się składy aminokwasów w tych produktach. ♻️ Dla przykładu - samo mleko lub mięso nie pokryją zapotrzebowania organizmu na metioninę, a produkty zbożowe dostarczają zbyt małe ilości lizyny. 🤓 Istotny jest również fakt, iż białka pochodzenia zwierzęcego są lepiej przyswajalne dla człowieka. 👌 Do najbogatszych źródeł zaliczamy:
 
✅ jaja kurze i przepiórcze,
✅ mleko i sery twarogowe,
✅ drób, baraninę, cielęcinę, wołowinę,
✅ ryby,
✅ fasolę, groch, soczewicę, soję,
✅ siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, mak,
✅ orzechy arachidowe, ziemne, pistacje,
✅ kaszę gryczaną i jaglaną,
✅ otręby pszenne,
✅ algi morskie.
 
Z których źródeł białka najczęściej korzystacie? 🧐

Twój komentarz




POKAŻ