Joanna Kubat-Fronczak
04 Wrze

Mleczna czekolada vs gorzka

Czekolada w diecie redukcyjnej? 😱 TAK ❗️ A w szczególności przy problemach z gospodarką węglowodanową, gorzka czekolada może zdziałać dużo dobrego! 🤩

 

 
🍫 Przede wszystkim zawiera prawie 4 razy mniej cukru niż mleczna! 🥳
🍫 Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę dzięki obecności flawonoidów. 🏅
🍫 Kakao indukuje regenerację komórek trzustki, w efekcie stymulując wydzielanie insuliny i poprawiając tolerancję glukozy. 🎉
🍫 Obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, jednocześnie podnosząc wartości HDL, dzięki czemu ryzyko miażdżycy i zawału spada. 📉
🍫 Dzięki zawartości flawanoli obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia. ❤️
🍫 Poprawia wydajność poznawczą, zwiększając przepływ krwi do mózgu. 🧠
🍫 Zwiększa różnorodność mikrobiomu jelitowego, czego efektem jest lepsza praca przewodu pokarmowego i szybszy metabolizm. 📈
🍫 Zawiera szereg pierwiastków niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu, takich jak żelazo, magnez, miedź czy cynk. 🧍‍♀️
🍫 Związki w niej zawarte mają silne działanie antyoksydacyjne, chroniące nas przed nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi. 🛡 Ziarna kakaowca wykazują jeden z najwyższych potencjałów przeciwutleniających wśród produktów roślinnych, co oznacza, że mają zdolność hamowania działania wolnych rodników! 🤩
🍫 Nie można zapomnieć o roli w poprawie nastroju, która opiera się na redukcji kortyzolu w ślinie. 🥰
 
Także zdecydowanie gorzka czekolada, zawierająca minimum 80% kakao, jest dobrym dodatkiem w dietach. 😁

Twój komentarz




POKAŻ