Joanna Kubat-Fronczak
16 Wrze

Czemu rano lubimy owsianki?

W dużej mierze to szybkość i wygoda, ale czy tylko? 🤔

 

 
Ciągoty do skoncentrowanych węglowodanów z rana pojawiają się na wyraźne życzenie mózgu, który uruchamia złożoną kaskadę przemian neurohormonalnych, by skutecznie zachęcić nas do śniadania. 🥞
 
👉 To właśnie wczesnym rankiem podwzgórze uwalnia duże ilości Neuropeptydu Y – substancji zwiększającej apetyt na cukry. 🧠
👉 To między innymi dlatego w godzinach porannych mamy większą ochotę na płatki śniadaniowe, sok, owoce niż na porcję jajecznicy na bekonie. 🧇
👉 Tak więc wczesnym rankiem nasze szczególne upodobania do potraw węglowodanowych mają swoje uzasadnienie fizjologiczne, którego nie musimy zmieniać, jeśli nie mamy problemów z glikemią - wtedy warto rozważyć śniadania białkowo-tłuszczowe. 🍳
👉 Nieco inaczej sytuacja wygląda wieczorem. 🌜 Wówczas mózg już wie, że niebawem pójdziemy spać i będzie potrzeba więcej energii na zapas. 🛌 Wówczas zwiększa się wydzielanie neuropeptydu Galaniny, który zwiększa apetyt na coś bardziej tłustego. 🍔 Tutaj kontrola jest już wymagana ❗️
 
A jak to jest u Was? 🧐

Twój komentarz




POKAŻ