Joanna Kubat-Fronczak
09 Maj

Wiosenny przepis - tortille z kurczakiem

Dziś przychodzę z pysznym przepisem na zdrowe tortille z kurczakiem! 🌯

 

Do wykonania ciasta potrzebne będą:
 
☑️ Mąka pełnoziarnista 130 g (1 szklanka)
☑️ Woda 100 g (niecałe pół szklanki)
☑️ Sól 2 g (1 szczypta)
 
Sposób przygotowania ciasta:
 
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
 
W skład farszu będzie wchodzić:
 
☑️ Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
☑️ Filet z kurczaka 200 g
☑️ Szpinak świeży 300 g (1 opakowanie)
☑️ Pomidor 180 g (3 małe sztuki)
☑️ Przyprawa do drobiu 3 g (1 łyżeczka)
☑️ Jogurt naturalny 2% 150 g (1 kubek)
☑️ Koper 10 g (2 łyżeczki)
☑️ Czosnek 5 g (1 ząbek)
☑️ Sól 2 g (1 szczypta)
☑️ Pieprz kolorowy 2 g (1 szczypta)
 
Sposób przygotowania farszu:
 
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W międzyczasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć do środka i na boki.
 
Szybko, zdrowo i smacznie! 💚

Twój komentarz




POKAŻ