Joanna Kubat-Fronczak
07 Maj

Wiosenny przepis - makaron z indykiem w porach ze szparagami

Wiosenny pomysł na obiad z wykorzystaniem szparagów i pora. 🥬

 

Składniki:
 
✅ 5 szparagów zielonych,
✅ 150 g fileta z indyka,
✅ 1 szklanka makaronu penne (najlepiej z mąki durum),
✅ 1 kawałek pora,
✅ 1 ząbek czosnku,
✅ 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego.
 
Sposób przygotowania:
 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać.
 
Dajcie znać, kto się skusił na to danie! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ