Joanna Kubat-Fronczak
27 Maj

Zespół chińskiej restauracji

Wiele osób mimo że uwielbia, to nie zawsze dobrze toleruje dania kuchni chińskiej. 🍜 Dlaczego tak jest? 🤔

 
Spora część odczuwa po zjedzeniu takiego posiłku bóle głowy, uczucie ucisku w okolicy policzków czy żuchwy, osłabienie oraz nasilenie stanów depresyjnych. 😱 Co za to odpowiada? 🤔
 
👉 W dużej mierze glutaminian sodu, który w daniach kuchni chińskiej jest wrzucany dosłownie łyżkami. 🆘 Tymczasem wystarczy kilka gramów tego składnika by po upływie paru minut zacząć odczuwać nie najlepszy nastrój, który może się utrzymywać nawet kilka godzin. ⏰
👉 Mimo że do obecności glutaminianu sodu można przyzwyczaić organizm, to nie oznacza, że pozostaje to bez wpływu na nasz organizm. ❌ E 621 jest obecny nie tylko w daniach kuchni chińskiej, ale także w ogromnej ilości gotowych produktów ❗️
👉 Najbardziej tego składnika powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż bardzo łatwo przenika przez łożysko, mogąc prowadzić do uszkodzenia płodu. 🤰
 
A Wy lubicie kuchnię chińską? 🧐

Twój komentarz




POKAŻ