Spora część odczuwa po zjedzeniu takiego posiłku bóle głowy, uczucie ucisku w okolicy policzków czy żuchwy, osłabienie oraz nasilenie stanów depresyjnych. 😱 Co za to odpowiada? 🤔
👉 W dużej mierze glutaminian sodu, który w daniach kuchni chińskiej jest wrzucany dosłownie łyżkami. 🆘 Tymczasem wystarczy kilka gramów tego składnika by po upływie paru minut zacząć odczuwać nie najlepszy nastrój, który może się utrzymywać nawet kilka godzin. ⏰
👉 Mimo że do obecności glutaminianu sodu można przyzwyczaić organizm, to nie oznacza, że pozostaje to bez wpływu na nasz organizm. ❌ E 621 jest obecny nie tylko w daniach kuchni chińskiej, ale także w ogromnej ilości gotowych produktów ❗️
👉 Najbardziej tego składnika powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż bardzo łatwo przenika przez łożysko, mogąc prowadzić do uszkodzenia płodu. 🤰
A Wy lubicie kuchnię chińską? 🧐
Twój komentarz