Joanna Kubat-Fronczak
21 Maj

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. ☕️ Z tej okazji zwrócę Waszą uwagę na szereg prozdrowotnych właściwości tego napoju i przedstawię kilka ciekawostek. 🧐

 
🌿 Głównymi składnikami herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie są polifenole. 🤓 Najwięcej tych substancji znajduje się w herbatach parzonych 10 minut. ⏰
 
🌿 Wśród wielu pełnionych przez nie funkcji należy wymienić przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. ✅ W efekcie dieta bogata w polifenole zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele typów nowotworów oraz chorób serca. 🤩
 
🌿 Dodatkowo polifenole wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. 🦠
 
🌿 Badania naukowe wskazują także na działanie stymulujące system immunologiczny,
zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi oraz korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej, przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii. 📈
 
🌿 Herbata bez dodatku cukru nie posiada wartości energetycznej, w związku z tym ilość herbaty w diecie nie ma wpływu na dzienną podaż kalorii. ❌ Wartość energetyczna herbaty słodzonej zależy od rodzaju zastosowanego środka słodzącego - słodziki nie dostarczają kalorii, zaś szklanka herbaty z dodatkiem jednej łyżeczki cukru to około 2️⃣0️⃣ kcal.
 
🌿 Kubek czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 30–45 mg kofeiny. 👌 Jest to wartość zbliżona do 100 g naparu kawy. ☕️
 
🌿 Herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. ✅ Jej negatywne skutki mogą wystąpić w przypadku spożywania dużych jej ilości. 🆘 Wynika to z działania nadmiaru kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o blisko 80% ‼️ W przypadku problemów z niedokrwistością nie należy więc popijać posiłków herbatą. ❌
 
Koniecznie dajcie znać, czy jesteście fanami kawy, czy może herbaty! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ