Składniki na 8-10 kotletów:
✅ 2,5 szklanki startego kalafiora (0,5 kalafiora),
✅ 1 duża cebula,
✅ 1 ząbek czosnku,
✅ 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej),
✅ 0,5 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych,
✅ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej,
✅ 1/4 szklanki oleju,
✅ 2 łyżki sosu sojowego,
✅ 0,5 łyżeczki syropu z agawy,
✅ 1,5 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
✅ czarny pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, podobnie cebulę, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20-25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
Kto spróbuje wegańskiej alternatywy? 🤩
Twój komentarz