Joanna Kubat-Fronczak
07 Kwie

Chipsy tradycyjne vs marchewkowe

Tradycyjne chipsy zawierają dużo soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. 🆘 Są niezdrowe i bardzo kaloryczne ‼️

 
⛔️ Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, a długotrwała ekspozycja na ten związek powoduje uszkodzenie centralnego i obwodowego układu nerwowego. 🧠 Powoduje także zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory, m.in. tarczycy, jąder, płuc, skóry i piersi. 📈
 
⛔️ Spożycie utwardzonych tłuszczów trans powoduje powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. 📈 Podnoszą one także poziom cholesterolu ogółem, „złego” cholesterolu LDL i obniżają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL we krwi. 🆘 Są odpowiedzialne za podtrzymywanie przewlekłych procesów zapalnych w organizmie i obniżanie odporności. 🤒
 
⛔️ Nadmiar chlorku sodu w diecie, czyli soli kuchennej, jest przyczyną zatrzymywania płynów w organizmie i związanego z tym uczucia opuchnięcia i ciężkości, może prowadzić do problemów z nerkami i do nadciśnienia. 😱 Co ważne, problemy z nadciśnieniem nie dotyczą tylko ludzi w dojrzałym wieku. Coraz częściej dotykają one dzieci ‼️
 
Natomiast marchewka ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, o których możecie przeczytać tutaj: 👇
 
https://www.facebook.com/kubat.dobrydietetyk/photos/131969972161822
 
Zachęcam zatem do zamiany tradycyjnych chipsów na marchewkowe! 🥕

Twój komentarz




POKAŻ