Joanna Kubat-Fronczak
12 Kwie

Światowy Dzień Czekolady

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady! 🍫 Z tej okazji przygotowałam dla Was zbiór najciekawszych informacji dotyczących kochanej przez wielu przekąski. 🤎

 
Czym tak dokładnie jest ❓
 
Czekolada składa się z:
🍫 ziaren kakaowca, a dokładniej miazgi kakaowej,
🍫 tłuszczu kakaowego
🍫 i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu.
Może zawierać także inne dodatki, m.in. mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty oraz nadzienia. Jej kaloryczność waha się pomiędzy 530 a 580 kcal/100 g. ⚖️
 
Jakich wartości może nam dostarczyć ❓
 
Jeżeli wybierzemy produkt dobrej jakości, może być cennym źródłem:
✅ antyoksydantów mających działanie przeciwzapalne,
✅ witamin,
✅ a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.
 
Jakie korzyści niesie dla zdrowia ❓
 
Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych. 👩‍⚕️
 
A teraz najważniejszy punkt dla każdego wielbiciela! 🥰
 
Wykazano pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała! 🤩
 
Kolejny aspekt ucieszy sportowców. 🏋️
 
Zgodnie z aktualnymi doniesieniami ze świata nauki, czekolada może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! 📉 Dlatego też dobrym wyborem będzie wkomponowanie jej w diety osób aktywnych. 💪
 
Jak wygląda klasyfikacja ❓
 
Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
🍫 czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej - dzięki tak wysokiej zawartości kakao i niskiej cukru, uznawana jest za najbardziej wartościową,
🍫 czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,
🍫 czekoladę mleczną, zawierającą maksymalnie 50% miazgi kakaowej, a co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%,
🍫 czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej. Składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.
 
W takim razie, która czekolada będzie najzdrowsza ❓
 
Im więcej miazgi kakaowej, tzw. % kakao, tym lepiej! 👌 Miazga kakaowa odpowiada bowiem za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. 🤓 Wysoki udział kakao to także mniejsza zawartość cukru. 🤩 W przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. 🥜 Zaleca się natomiast unikanie białej czekolady, której skład, a co za tym idzie wartości prozdrowotne, odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej ‼️ Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. ❌ Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans. 📈
 
Dajcie znać w komentarzach, którą czekoladę lubicie najbardziej! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ