Joanna Kubat-Fronczak
07 Luty

Płatki kukurydziane vs płatki owsiane

Dziś kolejna odsłona cyklu dotyczącego wymiany produktów na te z lepszym składem. 🔁 Dlaczego warto zamienić płatki kukurydziane na owsiane ❓

 
Główną rolę gra tutaj Indeks Glikemiczny. 📋 Jest to wskaźnik pokazujący, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. 📈 Zgodnie z tym kryterium wyróżniamy produkty o:
 
✅ niskim indeksie glikemicznym wynoszącym <55,
✅ średnim IG zawierającym się w granicach 55–70,
✅ wysokim >70, które powinny pojawiać się w jadłospisie jedynie sporadycznie i odpowiednio zbilansowane w posiłku.
 
Dlaczego ten parametr jest tak istotny ❓
 
🟢 Produkty o niskim indeksie glikemicznym spowalniają wchłanianie glukozy ⏰ i wydłużają czas wzrostu glikemii i insulinemii poposiłkowej 🔜, dzięki czemu nie występują gwałtowne skoki wydzielania insuliny 📈, a trzustka nie jest nadmiernie obciążona pracą. 🧐
 
🔴 Produkty o wysokim IG są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. 🆘 Dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej 💥, gwałtownego wydzielania insuliny 💣, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi 📉, co skutkuje zwiększeniem wydzielania glukagonu i zwiększeniem łaknienia ‼️ W ten sposób szybko jesteśmy głodni i mamy tendencję do spożywania nadmiernych ilości kalorii w ciągu dnia. ⚠️
 
Odpowiedni dobór produktów spożywczych ma nie tylko ogromne znaczenie w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej, takich jak insulinooporność, hipoglikemia reaktywna czy cukrzyca, ale również w codziennej profilaktyce. 👩‍⚕️ Dieta o niskim IG jest jedynym z najzdrowszych systemów żywieniowych! 🥇 Dodatkowo, jak wykazano w badaniach, w ciągu 10 tygodni stosowania zmniejszała stężenie niekorzystnej dla zdrowia frakcji cholesterolu LDL o 10%. 🥳
 
Warto codziennie dokonywać małych, lecz znaczących dla naszego zdrowia, wyborów. ☺️

Twój komentarz




POKAŻ