
Oczywiście roślinne produkty cechują się niższą wchłanialnością żelaza niż mięso czerwone, natomiast są sposoby na poprawę tego zjawiska! 🤩
✅ Obecność w posiłkach z żelazem źródeł witaminy C. 🍋 Mogą to być cytrusy (np. sok z cytryny), papryka oraz natka pietruszki! 🫑
✅ Pomocne mogą być także przyprawy ziołowe - głównie tymianek, majeranek, bazylia, kminek. 🌿 Mają one od 50 do nawet 123 mg Fe w 100g ❗️
Jeśli chcecie zgłębić temat niedokrwistości, zajrzyjcie do artykułu: 📖
https://kubat.dobrydietetyk.pl/porady/diety-w-chorobach/niedokrwistosc-anemia/
Kochani, pamiętajcie o regularnych badaniach, które pozwalają wykryć nieprawidłowości i podjąć odpowiednie działania! 💉
Twój komentarz