Joanna Kubat-Fronczak
18 Gru

Jak prawidłowo przechowywać jedzenie?

Przed Świętami warto przypomnieć sobie, jak prawidłowo przechowywać poszczególne produkty spożywcze, aby jak najdłużej były świeże, nie traciły wartości odżywczych i żeby nie marnować żywności. 🆘

 
1️⃣ Pieczywo 🍞
 
Pieczywo najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z odrobiną soli, która ochroni je przed pleśnią. 🦠 Plastikowe torby nie pozwalają pieczywu „oddychać” i wytwarzają wysoką wilgotność, stanowiącą doskonałe warunki do rozwoju grzybów. 📈 Jednak przechowywanie chleba czy innych wypieków w lodówce również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ w niższych temperaturach woda odparowuje znacznie szybciej, przez co produkty te bardzo szybko twardnieją. 🍞 Natomiast jeśli kupiliście za dużo pieczywa, śmiało możecie je zamrozić! ❄️
 
2️⃣ Mleko 🥛
 
Najpopularniejszym miejscem dla mleka jest półka w drzwiczkach lodówki. ❄️ Jednak nie jest to najlepsza opcja, gdy często zaglądasz do lodówki. 👀 Za każdym razem, gdy otwierasz drzwiczki, narażasz mleko na zmianę temperatury, co sprzyja psuciu się. 🦠 Najlepszym miejscem w lodówce jest najwyższa półka, tuż przy samej ściance lub najniższej położona półeczka. ✅
 
3️⃣ Czekolada 🍫
 
Latem przechowywanie słodyczy z czekolady może być problematyczne. ☀️ Wyroby te potrzebują chłodnego i ciemnego miejsca. 🌒 W tym przypadku również umieszczenie w lodówce się nie sprawdzi najlepiej - przede wszystkim czekolada stanie się twarda, a na jej powierzchni utworzy się nieszkodliwy, aczkolwiek nieestetyczny biały nalot. ❌ Jest to skutek skroplenia się i zamarznięcia wody w wyniku różnicy temperatur. 💦
 
4️⃣ Miód 🍯
 
Chociaż w przypadku miodu nie ogranicza nas termin ważności, bardzo ważne jest jego poprawne przechowywanie ❗️ Słoik należy stawiać w miejscu, gdzie nie ma bezpośredniego dostępu słońca i zakręcać dokładnie po każdym użyciu. ☀️ Miód najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, jednak niekoniecznie w lodówce, gdyż może się skrystalizować i stracić swoje prozdrowotne właściwości. ❌
 
5️⃣ Oliwa z oliwek 🧉
 
Większość dobrych oliw sprzedawana jest w butelce z ciemnym szkłem. 😎 Nie przez przypadek ❗️ Oliwa z oliwek nie powinna być wystawiana na bezpośrednie nasłonecznienie – najlepiej trzymać ją w szczelnie zamkniętej butelce, w zamkniętej szafce. ☀️ Nie wkładajcie jej także do lodówki: w niskiej temperaturze gęstnieje i staje się mętna, co obniża jej walory estetyczne. 📉
 
6️⃣ Pomidory 🍅
 
Znajdująca się w lodówce półka na warzywa zdecydowanie nie jest miejscem dla pomidorów ❗️ Niska temperatura sprawia, że konsystencja pomidorów zmienia się i stają się bardziej mączyste. ❄️ Aby cieszyć się świeżymi i soczystymi pomidorami, należy przechowywać je na kuchennym blacie. 👌 Warto jednak pamiętać, aby nie wkładać ich do jednej miski - jeśli zepsuje się jeden z nich, pleśń błyskawicznie przeniesie się na resztę owoców. 🦠
 
7️⃣ Seler naciowy 🥬
 
To warzywo sprzedawane jest najczęściej zapakowane w folię – koniecznie je z niej wyjmijcie ❗️ Wytwarzany przez niego etylen nie ma dokąd się ulotnić. 💨 Seler najdłużej można przechowywać jako gotową do spożycia przekąskę, pokrojoną w słupki, w pojemniku z wodą. 💧 Można dołożyć do niego także marchewkę. 🥕 Oba warzywa idealnie pasują do hummusu, którego święto niedawno obchodziliśmy. 🥳
 
8️⃣ Szparagi 🥒
 
Aby dużej zachować ich świeżość i jędrność, należy usunąć zdrewniałe części i zanurzyć je w wodzie. 💧 Następnie przykrywamy je od góry kawałkiem folii - takie szparagi mogą spędzić w lodówce około tygodnia. ❄️
 
9️⃣ Orzechy 🌰
 
Migdały i orzechy włoskie nie lubią wysokich temperatur i mogą się zepsuć w takich warunkach. 🔥 Najlepiej orzechy włożyć do pudełka i przechowywać w lodówce. ❄️ Mogą tam bez problemu stać przez 9 miesięcy. ⏰ Nie spleśnieją i nie będą wysuszone. 👌
 
🔟 Mąka 🍚
 
Pozornie jest bardzo prosta w przechowywaniu, nawet w opakowaniu, w którym była kupiona. 👌 I nie byłoby problemu, gdyby nie obecność moli. 🦟 Jeśli pojawiły się u Ciebie - w pierwszej kolejności pozbądź się szkodników, a mąkę zamknij w szczelnym słoiku i schowaj do lodówki lub szafki. 👌
 
1️⃣1️⃣ Ogórki 🥒
 
Ogórki są niezwykle wrażliwe na wydzielany przez dojrzewające owoce etylen. 🍎 Jeśli chcecie zjeść je w przeciągu kilku dni, należy schować je do lodówki. ❄️ Nie mogą jednak spędzić tam za dużo czasu, bo stają się wtedy podatne na gnicie. 🦠 Wyciągnijcie je i przechowujcie w temperaturze pokojowej, jednak oddzielone od innych warzyw i owoców. 🥦
 
1️⃣2️⃣ Świeże zioła 🌿
 
Gałązki bazylii, natka pietruszki, koperek to zioła, które szczególnie w okresie letnim królują na naszych stołach. 🥗 Szybko jednak tracą na swojej świeżości, wysychają lub gniją. 😟 Jest jednak sposób na to, aby dłużej zachowały swoją świeżość. 🤩 Zielone gałązki należy dokładnie opłukać zimną wodą i włożyć do pojemnika, a następnie przykryć je zwilżonym ręcznikiem papierowym. 👌
 
1️⃣3️⃣ Cytrusy 🍋
 
Wreszcie produkty, dla których lodówka jest idealnym miejscem do przechowywania. ❄️ Cytrusy mogą w niej leżeć nawet miesiąc. 📅 Jeśli jednak wolicie trzymać je na kuchennym blacie, koniecznie wyjmijcie je z folii ❗️ Zabieg ten zapewni dobry przepływ powietrza, co opóźni psucie się owoców. 💨
 
1️⃣4️⃣ Surowe mięso 🥩
 
Istnieje tendencja do umieszczania surowego mięsa na najwyższej półce w lodówce. 🥩 Nie jest to jednak najlepsze miejsce. ❌ Mięso, zarówno świeże jak i rozmrażane, może zacząć wydzielać soki i inne płyny, które kapiąc w dół zabrudzą inne produkty w lodówce. 💦 Mięso najlepiej położyć na talerzyku i umieścić na dolnej półce w lodówce. ⬇️
 
Mam nadzieję, że od teraz przechowywanie produktów stanie się dla Was łatwiejsze! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ