W przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej, zwłaszcza przy rozwiniętej insulinooporności, niezwykle ważne jest spożywanie posiłków o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. ⚖️
W bilansowaniu posiłków pomocnych jest kilka elementów, m.in.:
✅ zawartość białka i tłuszczów,
✅ stopień rozdrobnienia produktów,
✅ sposób obróbki kulinarnej,
✅ czas gotowania,
✅ zawartość kwasów organicznych, pektyn, taniny i kwasu fitynowego, które utrudniają trawienie skrobi,
✅ stopień dojrzałości produktów,
✅ schładzanie produktów bogatych w skrobię na dzień przed spożyciem.
Teraz dzięki badaniom naukowców do tej listy dołączyć można również zawartość polifenoli! 🤩
Takie odkrycia zawsze wywołują dużo radości, gdyż pozwalają jeszcze skuteczniej pomagać Pacjentom. 🥰
Twój komentarz