Joanna Kubat-Fronczak
29 Paź

Jesienny przepis - pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

Jedzenie ma udowodniony wpływ na poprawę naszego nastroju. 📈 Zatem warto z tego korzystać i uprzyjemnić sobie zimne, jesienne wieczory pysznym deserem! 🥰 Poniżej przedstawiam Wam przepis na pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem, których aromat będzie unosił się w całym domu. 🍎

 
Potrzebne składniki:
 
🍁 2 duże jabłka (500 g)
🍁 1/2 kostki twarogu (100 g)
🍁 5 sztuk orzechów włoskich (20 g)
🍁 1 łyżka miodu (25 g)
🍁 opcjonalnie cynamon do smaku
 
Sposób przygotowania:
 
Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm. Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne, jednak nie przebić jabłek na wylot. Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami. Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie posypać cynamonem.
 
Brzmi pysznie, prawda? 🧡 Smacznego! 🍎

Twój komentarz




POKAŻ