Chińscy naukowcy przeprowadzili analizę badań dotyczących wpływu spożycia jaj:
✔️ na poziom LDL (tzw. zły cholesterol),
✔️ HDL (tzw. dobry cholesterol)
✔️ i ich wzajemnego stosunku, czyli kilku markerów pokazujących kondycję układu krwionośnego. ?
Do analizy zakwalifikowano aż 17 badań ?, przeprowadzanych na zdrowych osobach, co czyni tę metaanalizę największą na świecie na ten temat ‼️
Okazuje się, że im więcej spożywa się jajek i im dłużej taki zwyczaj dietetyczny się utrzymuje, tym notuje się wyższy poziom LDL ?, niższy HDL ? oraz negatywny ich wzajemny stosunek. ❌
Po raz kolejny dowodzi to, iż dieta musi być zbilansowana, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze i dobrana do występujących jednostek chorobowych lub obciążeń rodzinnych. ?
Jeśli potrzebujesz pomocy w kwestii żywienia, umów się na wizytę poprzez:
? tel. 737 174 301
? e-mail j.kubat@dobrydietetyk.pl
? kalendarz na stronie https://kubat.dobrydietetyk.pl/moja-poradnia/rezerwacja-przez-internet/
Zgodnie z przesłaniem - lepiej zapobiegać, niż leczyć! ❤️
Twój komentarz