Joanna Kubat-Fronczak
22 Sier

Polifenole a indeks glikemiczny

Jaką rolę odgrywają polifenole dla indeksu glikemicznego ❓

 
W przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej, zwłaszcza przy rozwiniętej insulinooporności, niezwykle ważne jest spożywanie posiłków o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. ?
 
W bilansowaniu posiłków pomocnych jest kilka elementów, m.in.:
 
✅ zawartość białka i tłuszczów,
✅ stopień rozdrobnienia produktów,
✅ sposób obróbki kulinarnej,
✅ czas gotowania,
✅ zawartość kwasów organicznych, pektyn, taniny i kwasu fitynowego, które utrudniają trawienie skrobi,
✅ stopień dojrzałości produktów,
✅ schładzanie produktów bogatych w skrobię na dzień przed spożyciem.
 
Teraz dzięki badaniom naukowców do tej listy dołączyć można również zawartość polifenoli! ?
 
Takie odkrycia zawsze wywołują dużo radości, gdyż pozwalają jeszcze skuteczniej pomagać Pacjentom. ?

Twój komentarz




POKAŻ