Joanna Kubat-Fronczak
02 Sier

Dzień Arbuza

Środek lata może oznaczać tylko jedno - Dzień Arbuza! ?

 
Z tej okazji mam dla Was garść ciekawostek na jego temat. ?
 
? Przede wszystkim, arbuz to warzywo a nie owoc! ?Zaliczany jest do rodziny dyniowatych, tak samo jak ogórek, cukinia czy melon. ?
 
? Dzięki dużej zawartości wody doskonale zaspokaja pragnienie w upalne dni ?, ale to nie jedyne zalety - sok z jego miąższu zmniejsza bóle mięśni po intensywnych treningach. ?️‍♂️
 
? Jest niezwykle bogaty w cenne składniki. ? Arbuz dostarcza witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę i kwas foliowy). Zawiera również minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. ?
 
? Stanowi także świetne źródło antyoksydantów, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym. ? Dzięki nim zmniejsza się ryzyko wad wzroku i wielu chorób, w tym nowotworowych. ?
 
? Likopen dostarczany z arbuzem ma właściwości kardioprotekcyjne. ? Dlatego polecany jest osobom z obciążeniem chorobami serca. ❤️
 
? Mimo iż posiada wysoki indeks glikemiczny, wynoszący około 80, to nadal może być spożywany przez diabetyków oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. ? Wynika to z faktu, iż ładunek glikemiczny jest w przeciwieństwie do IG, niski - 6,5. ? W zbilansowanym posiłku, zawierającym białko i tłuszcze, nie stanowi zagrożenia dla poziomów glikemii. ?
 
Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy wiedzieliście, że arbuz to warzywo! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ