Białko jest najważniejszym elementem budulcowym naszego organizmu. ? Jego składowymi są aminokwasy, z których część musi być dostarczona z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi sam ich wyprodukować. ? Określane są mianem aminokwasów egzogennych. ?
Jaki ma to związek z dietą wegańską lub wegetariańską ❓
Produkty pochodzenia roślinnego, tak jak mięso, zawierają białko, jednak jest ono niepełnowartościowe. ? Oznacza to, iż nie posiadają całego kompletu aminokwasów egzogennych w jednym produkcie. ❌ Istotny jest jednak fakt, iż nie muszą być one dostarczone w jednym posiłku - kluczowy jest bilans dobowy dla organizmu. ⏰
Jak w takim razie komponować diety roślinne ❓
Znając skład aminokwasów w produktach można bez problemu zapewnić odpowiednią podaż białka. ✅ Połączenie nasion roślin strączkowych ze zbożami gwarantuje podaż wszystkich niezbędnych aminokwasów. ? Do głównych źródeł białka dla wegetarian i wegan należą:
? produkty sojowe, np. tofu, tempeh, natto, jogurty i napoje,
? strączki - ciecierzyca, soczewica, groch, fasola, bób,
? orzechy,
? nasiona,
? pestki.
Dodatkowo, jak odkryli naukowcy, podaż probiotyków zwiększa wykorzystanie aminokwasów do syntezy białek w organizmie ‼️ Jest to świetna wiadomość dla sportowców na dietach roślinnych oraz osobach wymagających regeneracji. ? W tych przypadkach warto rozważyć suplementację probiotyczną oraz zwrócić uwagę na żywność prebiotyczną, stymulującą mikroflorę jelit. ?
Jak wielu z Was stosuje diety roślinne? ?
Twój komentarz