Do wykonania spodu brownie potrzebne będą:
?2 jajka
? 50g mąki np. orkiszowej
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 50g erytrolu
? 50g masła
? 50g gorzkiej czekolady
Na masę serową składają się:
? 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
? 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
? 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
Akcent owocowy tworzą:
?4 brzoskwinie/nektarynki w zależności od preferencji
Sposób przygotowania:
? Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej.
? Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać ją do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując, dodawać żółtka. Następnie całość połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temperaturze 180ºC.
? Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pilnując by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem, dodając stopniowo po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką, na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie można udekorować wierzch kawałkami owoców.
Smacznego! ?
Twój komentarz