Joanna Kubat-Fronczak
18 Lip

Demencja, depresja a spożycie magnezu

Czym jest demencja i w jaki sposób możemy jej zapobiegać ❓

 
Demencja to schorzenie, w którego przebiegu u pacjenta dochodzi do postępującego obniżenia sprawności umysłowej oraz osłabienia funkcji poznawczych i wykonawczych takich jak pamięć, myślenie lub rozumienie. ? Choroba ta dotyka przeważnie osoby powyżej 65. roku życia, a częstość jej występowania rośnie wraz z wiekiem. ?
 
Naukowcy odkryli pozytywną korelację między spożyciem magnezu a funkcjonowaniem układu nerwowego. ?
 
W jakich produktach znajdziemy najwięcej tego pierwiastka ❓ Świetnym źródłem są:
 
✅ warzywa takie jak jarmuż, szpinak, rukola, natka pietruszki, warzywa strączkowe (bób, groch, fasola, soczewica). Już 100 g tych produktów pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na magnez;
 
✅ produkty zbożowe z pełnego przemiału - otręby, kasza gryczana, orkiszowa, kiełki zbóż, dostarczające w połowie szklanki aż 30% RDA,
 
✅ orzechy i nasiona, zwłaszcza pestki dyni, których garść dostarcza całkowitej ilości magnezu rekomendowanej dla osoby dorosłej o wadze do 70 kg,
 
✅ gorzka czekolada o minimalnej zawartości kakao na poziomie 75%, polecana zwłaszcza kobietom w ciąży cierpiącym na skurcze łydek. W 100 g kakao zawarte jest aż 430 mg magnezu;
 
✅ banany, będące jednocześnie świetnym rozwiązaniem dla sportowców, wspierającym nie tylko pracę układu nerwowego, ale także regenerację potreningową,
 
✅ wysoko- i średniozmineralizowana woda mineralna, potrafiąca dostarczyć nawet do 10% zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek. Warto wybierać te ze stosunkiem magnezu do wapnia wynoszącym 2:1
 
Warto również pamiętać o jakże wielokierunkowym, pozytywnym działaniu witaminy D. ?
 
Dbajcie o seniorów w swoim otoczeniu, proponując im zwiększenie ilości tych kilku źródeł magnezu w diecie. ❤️

Twój komentarz




POKAŻ