Joanna Kubat-Fronczak
08 Maj

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika

Rak jajnika dotyka 3,5 tysiąca Polek każdego roku, doprowadzając do 2,5 tysiąca zgonów ‼️ Ze względu na to alarmujące zjawisko, poniżej przedstawiam metody wsparcia żywieniowego w walce z tym typem nowotworu. ?

 

Z okazji Światowego Dnia Walki z Rakiem Jajnika omówimy jakie czynniki dietetyczne mogą być naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych. ?

?  Przede wszystkim wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych gatunkach, jak i zawartość błonnika pokarmowego, mają naukowo potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. ?  Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany - substancje zawierające siarkę. ?  Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy. ?

?  Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego działać może prebiotycznie, dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. ?  Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. ?  Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, zwłaszcza kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu rozwojowego komórek zmienionych nowotworowo. ❌

?  Kolejną podstawę stanowią produkty razowe o niskim IG. ?  Dieta wysoko przetworzona, o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów. ?

?  Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. ?  Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka. ?

?  Niska podaż przetworzonych produktów, ponieważ zarówno izomery trans kwasów tłuszczowych, barwniki, jak i wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach, działają pro-nowotworowo ‼️

?  Fermentowane produkty mleczne - produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. ?  Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego. ?

?  Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:

?  obróbkę kulinarną - potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana,

?  wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego,

?  stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze ‼️  Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy,

?  świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

Pamiętajcie o tych kilku wartościowych produktach i zasadach. ☺️

Twój komentarz




POKAŻ