Z okazji Światowego Dnia Walki z Rakiem Jajnika omówimy jakie czynniki dietetyczne mogą być naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych.
Przede wszystkim wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych gatunkach, jak i zawartość błonnika pokarmowego, mają naukowo potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany - substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.
Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego działać może prebiotycznie, dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, zwłaszcza kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu rozwojowego komórek zmienionych nowotworowo.
Kolejną podstawę stanowią produkty razowe o niskim IG. Dieta wysoko przetworzona, o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.
Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka.
Niska podaż przetworzonych produktów, ponieważ zarówno izomery trans kwasów tłuszczowych, barwniki, jak i wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach, działają pro-nowotworowo
Fermentowane produkty mleczne - produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:
obróbkę kulinarną - potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana,
wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego,
stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy,
świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).
Pamiętajcie o tych kilku wartościowych produktach i zasadach.
Twój komentarz